kezdőlap › ajánló »


1
Szűrő

Ajánló

Caio története

A következő cikket Jan Brooksbank, az ISNHCP praktizáló tanulóinak egyike írta

Mezítlábas körmölőként érdeklődéssel követtem a legújabb cikkeket Facebook-on és más médiafelületeken. Ezek kihangsúlyozták a lovaink patairha gyulladásának modern kori „járványát” és támogatták a kezelésük azon természetes útját, amelyet Jamie Jackson leír a „Laminitis: A Plague of Unconsiderable Proportions” című könyvében. Munkámból adódóan az események sűrűjében látom, milyen károkat tud okozni a patairha gyulladás, és kétségbe ejt az állatorvosi szakma által még mindig adott általános tanács és gyógymód, miközben, a Jamie könyvében körvonalazott egyértelmű tanácsokat követve képesek vagyunk segíteni a patairha gyulladásban szenvedő lovaknak a felépülésben, és abban, hogy egészséges, teljes életet éljenek. Mindenkinek, aki még mindig várakozó állásponton van, ha a természetes lótartásról, és a természet öngyógyító erejéről van szó…

Bővebben... [Caio története]
 

Fájdalom-felismerés lovaknál

Az elmúlt évek kutatásai lehetővé tették, hogy könnyen felismerjük, ha lovunknak fájdalmai vannak

Az első tanulmány 2014-ben jelent meg olasz, angol és német kutatók eredményei alapján. Ők a kasztrációnak kitett lovak arckifejezéseit vizsgálták és ez alapján hoztak létre egy – azóta több országban szabványos – fájdalomskálát (Horse Grimace Scale – HGS). A HGS használatakor hat tényezőt figyelnek a ló fején és ezek pontozásával egy fájdalom intenzitási skálán meghatározható a ló által megélt fájdalom nagysága. Dán és svéd kutatók¹ nemrégiben nem csak megerősítették, hogy a ló arckifejezésének elemzésével a fájdalomintenzitás meghatározható, hanem az adatfelvétel egyszerűsítésével szinte mindenki számára érthetővé és elsajátíthatóvá tették a ló fájdalmának felismerését. Kutatásuk során kizárták az érzéstelenítésből és a stresszből adódó téves jelzéseket – melyek a 2014-es kutatásnál óhatatlanul jelen lehettek.

Bővebben... [Fájdalom-felismerés lovaknál]
 

Ha ágaskodik a ló

Ha a lovad hirtelen felágaskodik, fontos, hogy helyesen cselekedj

Ráadásul nincs sok idő töprengeni és átgondolni a helyzetet, mert elég egy rossz mozdulat és pillanatok alatt megtörténik a baj. Nézzük tehát, mit tehetsz ilyenkor: Hajolj előre! Amikor azt érzed, hogy a lovad megindul felfelé, azonnal hajolj előre a nyaka felé – mintha például emelkedőn felfele haladnátok, de csak annyit, amennyit a ló mozgása megkíván. Fontos, hogy stabil maradjon az ülésed és megőrizd az egyensúlyod. A nyakát fogd, ne a szárakat! Ahogy előrehajolsz, öleld át lovad nyakát. Ha a szárakat húzod – vagy rosszabb esetben azokba kapaszkodsz-, fájdalmat okozol a lónak, kibillentheted az egyensúlyából és akár hátra is zuhanhattok. Az egyensúlyodat továbbra is tartsd meg a nyeregben, tehát ne a ló nyakába kapaszkodva próbáld megtartani magadat.

Bővebben... [Ha ágaskodik a ló]
 

Hőszabályozás télen

Az emlősállatoknak, túlélésük érdekében belső testhőmérsékletüket szűk határok között kell tartaniuk

Ha hőmérsékletük akár negatív, akár pozitív irányban meghaladja ezeket a határokat, a sejt szinten lévő kémiai reakciók nem megfelelően működnek. Vagy, teljesen megszűnnek működni. A normál hőmérsékleti határokon túli ingadozás egészségügyi problémákhoz, vagy az állat halálához vezet. A kifejlett lovak testhőmérsékletüket 38ºC körül tartják. Csikóknak, gyorsan növő fiatal állatoknak, vemhes, vagy szoptatós kancáknak magasabb belső hőmérsékleti normájuk van (Hines, 2004). A legtöbb tulajdonos tisztában van a lázas állapotban rejlő veszélyekkel. Kevés tulajdonos veszi észre, hogy a lovak mennyire jól alkalmazkodnak a hideg környezethez, amennyiben bizonyos feltételei életvitelüknek rendelkezésükre állnak.

Bővebben... [Hőszabályozás télen]
 

Lóápolás munka után

Az ápoláshoz hozzátartozik a ló munka utáni ápolása is

a nem áll módunkban a lovat addig sétáltatni, amíg megszárad, akkor a leszerszámozás után szalmacsutakkal dörzsöljük (csutakoljuk) át a megizzadt testtájakat, hogy a szőrzet ne összetapadva, és minél hamarabb megszáradhasson. Semmiképpen se akadályozzuk meg, hogy a ló, ha akar, a friss szalmában vagy a homokban (ha karámban van) meghempergőzzön, hiszen ez az ő természetes ápolási módja. Természetesen, ha boxban hempergőzik a ló munka után, várjuk meg, amíg feláll, nehogy úgy forduljon a lábával a box fala felé, hogy ne tudjon talpra állni. Ha ez mégis megtörténik, odébb kell húzni a lovat annyira, hogy fel tudjon állni, vagy segíteni kell neki visszafordulni a másik oldalára. Ez nem mindig könnyű. A ló lábát használat után szokás lemosni. Ennek két értelme van, az egyik a rátapadt sár eltávolítása, a másik az inak hűtése.

Bővebben... [Lóápolás munka után]
 
«ElsőElőző123456789KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 9