kezdőlap › ajánló »


1
Szűrő

Ajánló

Az idegek jelentősége

A lovak lába neuroszenzoros szerv

A ló a lábvég hajlítása és nyújtása során érzékeli környezetét, ugyanis a mozgás során az állat testében a gerincvelő és az agy folyamatosan információkat kap. Az érzőidegek receptorai már a lábfej felszínnel történő találkozását megelőzően aktiválásra kerülnek a fascián (izompólyán) keresztül, ami egy olyan fontos, ám figyelmen kívül hagyott szövet, amely érzőidegrostok és receptorok gazdag hálózatával rendelkezik. Ennek köszönhetően képes reagálni és egyúttal alkalmazkodni azokhoz a hatásokhoz, amelyek a lábvéget érik mozgás során. A hagyományos, lábakkal foglakozó kutatások és állatorvos-tudomány a fájdalomérzékelésre koncentrál, mivel úgy vélik, hogy az a lábvég sántaságával kapcsolatos információkkal szolgál.

Bővebben... [Az idegek jelentősége]
 

A ló ápolása

Ismeretlen lóhoz mindig fenntartással közeledjünk

De még az ismerős ló megközelítését is óvatosan végezzük, mert megriadhat, hirtelen ijedtségében rúghat, haraphat, az elülső lábaival vághat. Ha a szabadban közeledünk a lóhoz, mindig elölről vagy oldalról közelítsük meg. Ha hátulról közeledünk hozzá, ki lehetünk téve a rúgásnak. Hátulról csak az állásban bekötött lóhoz menjünk. Ilyenkor mindig bal oldalról megyünk be az állásba, de előtte nevén szólítjuk a lovat. Ezt megszokja és figyel rá. Amikor be akarunk menni és nevén szólítottuk, oldalt áll, mintegy helyet csinál a megközelítésre. Menjünk el a nyakáig, fejéig, simogassuk meg e tájakat és kezünket futtassuk végig a gerincen, az oldalán, egészen a farig, majd utána simítsuk végig a lábát is. Ha ezeket jól tűri a ló, akkor bátran végezhetjük a bőr- és szőrápolást.

Bővebben... [A ló ápolása]
 

Szaporítás vs. tenyésztés

A legtöbb hobbilótartó előbb-utóbb szeretne a szaporítás, tenyésztés örömeiből is részesülni

Ebben a témában szeretnék néhány gondolatot felvetni - a teljesség igénye nélkül. A szaporítás és tenyésztés - látszólag hasonló tartalmú fogalmak, és mégis óriási a különbség köztük. A szaporítás mennyiségi növekedést jelent, a (sikeres) tenyésztés ezen túl, e mellett, minőségi változást is. Vagyis sikeres tenyésztés esetén a megszülető utód jobb minőségű az őt megelőző generációnál. De ha tenyésztésről beszélünk, akkor a cél legalábbis ez, és a realizálódását számtalan tényező befolyásolja majd. Mi is kell a tenyésztéshez? Először is kell egy megfelelő kanca. A hangsúly a megfelelő szón van! Azokat az egyedeket, amelyek sok hibával rendelkeznek, akár küllemi, akár szervezeti, akár idegrendszeri hibák legyenek ezek, nem szabad szaporítani.

Bővebben... [Szaporítás vs. tenyésztés]
 

Caio története

A következő cikket Jan Brooksbank, az ISNHCP praktizáló tanulóinak egyike írta

Mezítlábas körmölőként érdeklődéssel követtem a legújabb cikkeket Facebook-on és más médiafelületeken. Ezek kihangsúlyozták a lovaink patairha gyulladásának modern kori „járványát” és támogatták a kezelésük azon természetes útját, amelyet Jamie Jackson leír a „Laminitis: A Plague of Unconsiderable Proportions” című könyvében. Munkámból adódóan az események sűrűjében látom, milyen károkat tud okozni a patairha gyulladás, és kétségbe ejt az állatorvosi szakma által még mindig adott általános tanács és gyógymód, miközben, a Jamie könyvében körvonalazott egyértelmű tanácsokat követve képesek vagyunk segíteni a patairha gyulladásban szenvedő lovaknak a felépülésben, és abban, hogy egészséges, teljes életet éljenek. Mindenkinek, aki még mindig várakozó állásponton van, ha a természetes lótartásról, és a természet öngyógyító erejéről van szó…

Bővebben... [Caio története]
 

Fájdalom-felismerés lovaknál

Az elmúlt évek kutatásai lehetővé tették, hogy könnyen felismerjük, ha lovunknak fájdalmai vannak

Az első tanulmány 2014-ben jelent meg olasz, angol és német kutatók eredményei alapján. Ők a kasztrációnak kitett lovak arckifejezéseit vizsgálták és ez alapján hoztak létre egy – azóta több országban szabványos – fájdalomskálát (Horse Grimace Scale – HGS). A HGS használatakor hat tényezőt figyelnek a ló fején és ezek pontozásával egy fájdalom intenzitási skálán meghatározható a ló által megélt fájdalom nagysága. Dán és svéd kutatók¹ nemrégiben nem csak megerősítették, hogy a ló arckifejezésének elemzésével a fájdalomintenzitás meghatározható, hanem az adatfelvétel egyszerűsítésével szinte mindenki számára érthetővé és elsajátíthatóvá tették a ló fájdalmának felismerését. Kutatásuk során kizárták az érzéstelenítésből és a stresszből adódó téves jelzéseket – melyek a 2014-es kutatásnál óhatatlanul jelen lehettek.

Bővebben... [Fájdalom-felismerés lovaknál]
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 10